FAQ om kontaktlinser

Hvis du har spørgsmål om din ordre, og ikke omkring kontaktlinser, venligst gå til vores order FAQ side.

Begynd med kontaktlinser

 1. Hvilken alder kan jeg begynde at bruge kontaktlinser og er det sikkert for børn at bruge dem?
 2. Kan kontaktlinser falde ud af mit øje?
 3. Kan jeg sove med mine linser på?
 4. Gør kontaktlinser skade eller skaber ubehag?
 5. Er kontaktlinser svære at indsætte og fjerne?
 6. Kan en kontaktlinse forsvinde bag mit øje, sidde fast eller forsvinde?
 7. Hvordan kan man se om en kontaktlinse er på vrangen?
 8. Kan farvede kontaktlinser påvirke mit farvesyn?
 9. Hvor mange dage holder en æske med kontaktlinser?

Køb af kontaktlinser på nettet

 1. Jeg kender allerede styrken, eller recepten, på mine briller. Kan jeg bruge den samme styrke til kontaktlinser?
 2. Er kontaktlinser dyre?
 3. Hvordan læser og forstår jeg min recept?
 4. Er der en forskel på højre og venstre kontaktlinser
 5. Kan jeg købe kontaktlinser uden recept i Danmark?
 6. Er det sikkert at købe kontaktlinser online?
 7. Kan jeg få prøvelinser hos Alensa?
 8. Kan jeg bestille kontaktlinser eller linsevæsker jeg ikke har prøvet før?
 9. Kan jeg bestille optikerens mærker såsom Easyvision, iWear eller Boot linser her hos Alensa?
 10. Hvad er forskellen mellem D og N i kontaktlinser?

Pleje af kontaktlinser

 1. Hvordan plejer jeg mine kontaktlinser?
 2. Hvad er ”gnide dine kontaktlinser” og hvorfor er det vigtigt?
 3. Kan jeg bruge postevand til at rengøre eller opbevare mine linser?
 4. Skal jeg dryppe mine øjne før eller efter jeg indsætter mine kontaklinser?
 5. Hvordan forhindrer jeg at der kommer makeup på mine kontaktlinser?

Sport og specielle hensyn

 1. Kan jeg dyrke sport med kontaktlinser i?
 2. Kan jeg svømme med mine kontaktlinser i?
 3. Kan jeg bære kontaktlinser i badet, i sauna eller damprum?
 4. Kan jeg bruge kontaktlinser mens jeg ligger i solarie?
 5. Kan jeg bruge kontaktlinser hvis jeg har meget tørre øjne?
 6. Kan jeg bruge kontaktlinser hvis jeg har allergi?
 7. Kan jeg bruge mine kontaktlinser længere end den foreskrevne bæringstid?
 8. Kan jeg bruge mine linser hvis de har overskredet holdbarhedsdatoen?

Begynd med kontaktlinser

Hvis du lige er begyndt at bruge kontaktlinser og har nogle bekymringer eller spørgsmål herom, kig på de følgende spørgsmål. Det kan være du finder dine svar her.

1. Hvilken alder kan jeg begynde at bruge kontaktlinser og er det sikkert for børn at bruge dem?

Brug af kontaktlinser er ikke begrænset af alder. Kontaktlinser kan bæres både af børn og ældre mennesker.

Linserne tager lidt tid at vænne sig til og du skal lære hvordan man indsætter og fjerner dem, ligesom du skal lære hvordan du har den optimale hygiejne og pleje af linser. Selv om kontaktlinser er helt ufarlige for børn, skal du altid snakke med dit barns optiker, hvor vedkommende også giver jer grundige instrukser. Barnets motivation og evne til at følge en striks rutine i forhold til linserne, er tit den faktor der lægges mest vægt på, når der skal besluttes om barnet er klar til at bære linser.

2. Kan kontaktlinser falde ud af mit øje?

Hvis du bærer linser, der har den optimale tilpasning, og at du indsætter og fjerner linsen korrekt, bør linsen holde sin plads. I sjældne tilfælde kan linsen glide lidt ud fra placeringen, men linsen vil blive i øjet indtil du skubber den tilbage til den rigtige position.

3. Kan jeg sove med mine linser på?

Kun kontaktlinser, der er specielt designet til forlænget eller kontinuerlig bæring, kan bruges mens du sover. Du bør aldrig bære linsen kontinuerligt hvis du ikke har snakket med din optiker om det. I alle andre tilfælde bør du følge det der står foreskrevet af producenten og tage kontaktlinserne ud, når du skal sove.

4. Gør kontaktlinser skade eller skaber ubehag?

En kontaktlinse, der er tilpasset til dit øje, vil ikke resultere i smerte eller ubehag. Faktisk kan du godt fuldstændig glemme at du har linserne på. Førstegangsbrugere af kontaktlinser kan opleve en smule ubehag under de første par dage og du vil garanteret opleve ubehag, hvis linsen vender på vrangen. I begge tilfælde vil ubehaget forsvinde når dine øjne vænner sig til linsen, eller efter du har vendt linsen på den rette led. Hvis du oplever et længerevarende ubehag, bør du kontakte din øjenspecialist.

5. Er kontaktlinser svære at indsætte og fjerne?

At indsætte og fjerne sine kontaktlinser kræver lidt øvelse, men du vænner dig til det på ingen tid! Du kan måske finde det hjælpsomt at læse vores guides sådan indsætter du kontaktlinser og sådan fjerner du kontaktlinser grundigt.

6. Kan en kontaktlinse forsvinde bag mit øje, sidde fast eller forsvinde?

Gode nyheder! Dine linser kan ikke fysisk glide bag dine øjne og forsvinde! Øjets anatomi gør det simpelthen umuligt. En tør kontaktlinse kan potentielt sætte sig fast under det øvre øjenlåg, men bare rolig. For at frigive linsen, blot luk dit øje, masser dit øjenlåg forsigtigt og blink et par gange. Dryp dine øjne med øjendråber eller et andet fugtiggørende middel, for at hjælpe linsen tilbage på plads. en linse, der er rigtigt tilpasset, vil glide tilbage nemt.

7. Hvordan kan man se om en kontaktlinse er på vrangen?

Nogle linser er udstyret med en lille laserindgravering af bogstaver eller tal, der gør at du kan se om linsen vænner korrekt. Men, hvis linsen ikke er indgraveret, eller at du simpelthen ikke kan se indgraveringen, kan du altid tjekke formen af linsen, ved at placere den på din finger. Den form du leder efter, er jævn og glat, med kanter der vender opad, som halvdelen af en bold. Når kanten af linserne bøjer en smule udad, ligesom en suppetallerken, vender linsen forkert og skal vendes om.


Tjek om dine linser vænner din rigtige vej, før du indsætter dem

8. Kan farvede kontaktlinser påvirke mit farvesyn?

Det menneskelige øje ser verden gennem den sorte pupil, der sidder i midten af den farvede regnbuehinde. Farvede kontaktlinser er gennemsigtige i midten, derfor ændrer de kun farven på din regnbuehinde, og ikke dit syn generelt. Dog er det muligt, at din syn bliver en smule påvirket i situationer med lidt lys, da din pupil udvider sig under disse forhold. Diameteren af det gennemsigtige område af linsen, er standardiseret af producenten, så den passer majoriteten af kunder.

Hvis du overvejer at ændre din øjenfarve, kan du læse vores Guide til farvede kontaktlinser for lidt flere tips.

9. Hvor mange dage holder en æske med kontaktlinser?

Det antal linser pakken indeholder, indikeret ikke antallet af par. Hvis du har samme parametre på begge øjne vil en pakke holde som følgende:

 • En æske med 30 dagslinser vil holde i 15 dage
 • En æske med 6 månedslinser vil holde i 3 måneder months
 • En æske med 3 månedslinser vil give dig et sæt linser, samt en ekstra
 • En æske med 6 2-ugers linser vil give dig 3 sæt, og vil holde i 6 uger


Tilbage til toppen

Køb af kontaktlinser på nettet

Køb af kontaktlinser på nettet er nemt og prisvenligt. Hvis du har en gyldig recept fra din optiker, er du fuldstændig fri til at købe kontaktlinser på nettet, og ikke blot hos din optiker. Hvis du har nogle spørgsmål angående online bestillinger, er vi her til at hjælpe dig.

10. Jeg kender allerede styrken, eller recepten, på mine briller. Kan jeg bruge den samme styrke til kontaktlinser?

Din styrke til dine briller er nødvendigvis ikke den samme for dine kontaktlinser, specielt ved høje styrker og parametre. Kontaktlinser bæres tættere på øjet end briller gør, hvilket leder til ændringer i parametrene.

En anden lige så vigtig faktor for kontaktlinser, er krumningen af øjet. Kurven på linsen skal passe nøjagtigt til kurven på øjet. Start din overgang fra briller til linser ved at booke en tid hos din optiker. Din øjenspecialist (optiker eller kontaktlinses­pecialist) vil derefter finde blandt andet graden af din basiskurve.

11. Er kontaktlinser dyre?

Det er rigtigt at kontaktlinser godt kan vise sig som noget af en investering. Dog er der mange fordele ved linser, i forhold til normale briller, og kan endda vise sig at være billigere i visse tilfælde. Dit budget og din livsstil er et godt sted at starte. Vil du bruge kontaktlinser hver dag eller lejlighedsvis? Hos Alensa tilbyder vi en bred vifte af kontaktlinser til overkommelige priser, så du kan få det laveste pris, der matcher dit forbrug. Læs mere om vores standpunkt til konkurrencedygtige priser på laveste-pris-garanti side.

12. Hvordan læser og forstår jeg min recept?

Hvis du finder det svært at læse og forstå din recept på kontaktlinser, kan det være at vores forstå din recept guide vil hjælpe dig.

13. Er der en forskel på højre og venstre kontaktlinser?

Hvis du har samme parametre for begge øjne, vil der ikke være nogen forskel mellem den højre og venstre kontaktlinse. I dette tilfælde kan du købe en enkelt æske kontaktlinser og bruge dem til begge øjne. Hvis du har forskellige parametre på dine øjne, skal du købe minimum to forskellige æsker. Det er en god ide at afmærke æsken med et ”H” eller ”V” for højre eller venstre, så du ikke for byttet rundt på linserne, når du skal indsætte et nyt par. Når du bestiller kontaktlinser hos Alensa, er der ingen forskel mellem højre eller venstre, når du bestiller dine kontaktlinser. Hvis du skal have forskellige parametre, tryk på + vis sekundære attributter for at bestille til det andet øje.

14. Er det sikkert at købe kontaktlinser online?

Det er altid værd at være forsigtig når man handler på internettet, specielt når det kommer til kontaktlinser. Vi ved hvor vigtigt det er at holde dine øjne sikre og sunde. Det er derfor vi kun sælger originale produkter, købt direkte fra verdens mest respekterede fabrikanter. Hvis der er et problem med dine kontaktlinser, vil vi gå direkte til problemets rod, for at finde en løsning. Ydermere, vi arbejder sammen med nogle af de mest troværdige, velkendte leveringsfirmaer, så du kan være sikker på at din ordre ankommer sikkert og til tiden.

15. Kan jeg få prøvelinser hos jer?

Det er kun din optiker eller anden form for øjenspecialist, der er autoriseret til at tilbyde dig prøvelinser efter en grundig undersøgelse. Den eneste undtagelse vi kan lave, er vores TopVue kontaktlinser, hvor vi tilbyder pengene-tilbage-garanti. Hvis du af den ene eller den anden grund ikke er tilfreds, skal du være velkommen til at returnere dine linser til os, og få dine penge refunderet.

16. Kan jeg bestille kontaktlinser eller linsevæsker jeg ikke har prøvet før?

Bestil kun kontaktlinser, du har fået foreskrevet fra din optiker. At skifte til en anden type linser uden at tage din optiker med på råd, putter dig i risikozonen at linserne ikke vil passe dit øje, kan give ubehag eller mere seriøse komplikationer. Det samme gælder i forhold til kontaktlinsevæsker.

17. Kan jeg bestille min optikers mærke hos Alensa?

Mange optikerbutikker såsom Louis Nielsen, Synoptik og Profiloptik, tilbyder deres egne mærker af kontaktlinser, som du måske er familiær med. Disse mærker af linser er ofte private mærkater på kendte typer af linser fra troværdige producenter såsom CooperVision, Bausch & Lomb og Alcon. Dette betyder at du nemt kan finde de samme linser under et andet navn her hos Alensa. Du kan tage et kig på # hos Alensa.


Tilbage til toppen

Pleje af kontaktlinser

Kontaktlinser kræver grundig pleje, opmærksomhed og hygiejne. Her er nogle af de mest almindelige spørgsmål angående pleje af linser.

18. Hvordan plejer jeg mine kontaktlinser?

Pleje af kontaktlinser er meget nemt og kræver ikke alverdens anstrengelser. De bløde, genbrugelige kontaktlinser vi har i dag, kræver blot en enkelt type linsevæske til at rense, opbevare og skylle. Hvis du bruger endagslinser behøver du ikke bekymre dig om rengøring eller opbevaring. Blot smid dem ud om aftenen.

19. Hvad er forskellen mellem D og N i kontaktlinser?

Hvis du bruger multifokale linser, er det nødvendigt at bestemme dit dominerende og ikke-dominerende øje for at sikre korrektion af dit syn. Det dominerende øje, ofte angivet som "D", fokuserer primært på fjernsyn, mens det ikke-dominerende øje, angivet som "N", er forbundet med nærvision. Kun nogle mærker af multifokale kontaktlinser bruger D/N, så du vil måske ikke se denne betegnelse på din recept. Vi anbefaler kraftigt at konsultere din øjenlæge, hvis du har brug for linser med denne tilføjelse.

20. Hvad er at ”gnide dine kontaktlinser” og hvorfor er det vigtigt?

Det at gnide dine linser er altid en vigtig del af rengøringspro­cessen, enten før du opbevarer dem i etuiet eller lige før du indsætter dem i øjet om morgenen. Put linsen på din håndflade sammen med noget universel linsevæske, og gnid den forsigtigt med din finger. Gnidning af linserne med linsevæske formindsker fremkomsten af aflejringer drastisk, der stadig forekommer efter væsken er blevet desinficeret. Der er mange ”No rub” eller gnidningsfrie linsevæsker på markedet, der lover øjeblikkelig desinficering af kontaktlinserne, men fordelene ved at give dine linser en hurtig gnidning er ubestridelig. Det er en hurtig og nemt metode, der hjælper dine linser med at blive sundere for dine øjne.

21. Kan jeg bruge postevand til at rengøre eller opbevare mine linser?

Brug ikke, under nogen omstændigheder, bruge postevand eller anden væske, inklusiv spyt, til rengøre eller opbevare dine kontaktlinser. Postevand, og selv flaskevand eller destilleret vand, kan bære bakterier og gøre seriøs skade på dit øje. Undgå dette alvorlige fejltrin ved kun at bruge professionelt producerede kontaktlinsevæsker til pleje af dine linser. Dette betyder at det er meget vigtigt at du er på forkant, når du skal ud og rejse, ned i fitnesscenteret eller selv hvis du har e lang dag på kontoret. Altid hav et ekstra etui og en linsevæske i en rejsestørrelse, så du altid er beredt når du er hjemmefra.

22. Skal jeg dryppe mine øjne før eller efter jeg indsætter mine kontaktlinser?

Øjendråber er faktisk kunstige tårer der fugtiggør og beskytter øjet, så det er fuldstændig sikkert at bruge dem, selv med linser på.

Det er anbefalet for brugere af kontaktlinser at bruge meget tyktflydende (gel)dråber før du indsætter dine linser. Dette gær at dråberne kan spredes i øjet, hvilket gør indsættelsen af kontaktlinserne nemmere.

23. Hvordan forhindrer jeg at der kommer makeup på mine kontaktlinser?

Makeup og kontaktlinser kan sagtens sameksistere, men du skal være forsigtig!

 • Undgå meget cremet eller olieholdig makeup - Prøv at brug vandbaseret og allergivenlige produkter
 • Put dine kontaktlinser i før du lægger din makeup og tag dem ud før du fjerner din makeup - Vask

dine hænder grundigt - Når du bruger øjenskygge, luk dine øjne og børst eventuelle ekstra pulver fra dine øjne, før du åbner dem igen - Lig ikke din eyeliner eller mascara for tæt på selve øjet og undgå mascara der indeholder fibre

Til sidst, husk at udskifte dine produkter, samt rengøre diverse pensler og makeupsvampe, med jævne mellemrum. På den måde undgår du spredning af bakterier og andre urenheder. Dine øjne er endnu mere sårbare end din sarte hud, så vær forsigtig når du påfører dig diverse produkter i området om øjet.


Tilbage til toppen

Sport og specielle hensyn

Hvis du er en aktiv, eller lejlighedsvis, atlet kan kontaktlinser gøre et aktivt liv meget nemmere. Du kan her finde et overblik over nogle specielle hensyn, samt nogle af de mest almindelige hensyn.

24. Kan jeg dyrke sport med kontaktlinser i?

En af de store fordele ved kontaktlinser er din mulighed for at bruge dem mens du dyrker sport. De tilbyder forbedret syn i periferien, højere komfort og bliver ikke påvirket af vejret, eksempelvis regn eller tåge, samt tillader udøveren at have sikkerhedsudstyr på i hovedregionen sikkert og komfortabelt. Det er fuldstændig sikkert at bruge kontaktlinser, hvis du har brug for synskorrektion.

25. Kan jeg svømme med mine kontaktlinser i?

At bære kontaktlinser mens du svømmer, uanset om det er i havet, floder, søer eller svømmebassiner, udgør en betydelig risiko for sundheden for dine øjne. Kort sagt bør kontaktlinser aldrig udsættes for vand. Hvis du åbner dine øjne under vand, skal du fjerne linserne inden for 10-15 minutter og ikke bruge dem igen. Havvand kan gøre at linserne tørrer ud og klæber sig til hornhinden. Brug altid vandtætte svømmebriller hvis du ikke kan undgå at bære dine linser, mens du svømmer.

26. Kan jeg bære kontaktlinser i badet, i sauna eller dampbad?

Postevand og sved indeholder bakterier og bør aldrig komme i kontakt med dine linser. Sæber og andre kemikalier i dine badeprodukter kan også være farlige for dine øjne. Brug af linser i disse varme, tørre eller dampende omgivelser kan tørre linserne ud og forstørre linserne betydeligt, hvilket forårsager smerte, ubehag, irritation og vanskeligheder med at fjerne dem. Derfor bør du altid fjerne dine linser inden du tager et brusebad, karbad eller kommer ind i en sauna eller dampbad.

27. Kan jeg bruge kontaktlinser mens jeg ligger i solarie?

Den største risiko forbundet med at bære dine kontaktlinser mens du er i solarie er, at varmen får dem til at tørre ud, hvilket gør dine linser vanskelige at fjerne og kan forårsage irritation. Under alle omstændigheder er det bedst at fjerne linserne på forhånd. Brug af beskyttende øjenbriller vil også holde dine øjne og linser sikre. Du behøver dog ikke bekymre dig om at dine linser smelter i øjet på dig, da dette er umuligt!

28. Kan jeg bruge kontaktlinser hvis jeg har meget tørre øjne?

Selv dem der lider af ekstremt tørre øjne kan bruge kontaktlinser. Rådfør dig med din øjenspecialist for en grundig undersøgelse og anbefalinger før du begynder at bruge kontaktlinser.

29. Kan jeg bære linser hvis jeg har allergi?

Sæsonbetonet allergi vil ikke forhindre dig i at gå med kontaktlinser, så længde du giver dem den rigtige pleje. Det betyder: - Reduceret bæringstid - At du bør kontakte en kontaktlinses­pecialist, som kan rådgive dig om den bedste type linsevæske i den periode, hvor din allergi er værst - Bruger endagslinser

30. Kan jeg bruge mine linser længere end den anbefalede bæringstid?

I en travl hverdag er det alt for let at bruge linser længere end den anbefalede bæringstid. Det kan være både bevidst eller ubevidst, skabt af uvidenhed, eller måske er budgettet lidt stramt og nye linser er ikke øverst på prioriteringslis­ten. Det er dog vigtigt at respektere linsernes foreskrevne brugstid og ikke forsøge at "strække" deres brug længere end foreskrevet.

Dannelsen af aflejringer og forurening starter lige så snart linsen tages ud fra den sterile blister de ankommer i. Aflejringer kan være organiske og komme fra den naturlige tårefilm eller måske uorganiske. Uorganiske aflejringer kommer fra eksterne miljøkilder og kan omfatte snavs, pollen, allergener og andre bakterier fra fremmede (mikroskopiske) organer, der kommer ind i øjet. Trods din bedste indsats for at rense og bevare dine linser har de en begrænset holdbarhed. Disse aflejringer kan blive giftige over tid, hvilket fører til nedsat oxygenpermeabilitet og øget risiko for hornhindebetændelse og hornhindesår. Reduceret iltgennemtrænge­lighed kan forårsage ubehag, sløret syn eller røde, irriterede øjne.

31. Kan jeg bruge mine linser hvis de har overskredet holdbarhedsdatoen?

Holdbarhedsdatoen på kontaktlinser beskriver den tid hvor linserne vil være uden forurening og disse datoer er der for at beskytte dig. Det anbefales kraftigt du ikke at bruger linser, der har passeret udløbsdatoen, da deres sikkerhed ikke længere kan garanteres, og du vil udsætte dine øjne for fare. Du ville heller ikke spise madvarer, der er gået over holdbarhedsdatoen. Så pas på dine øjne og brug aldrig for gamle linser.


Tilbage til toppen