Sådan tager du dine kontaktlinser på og af

Du har besluttet dig for at begynde med kontaktlinser og nu skal du lære, hvordan du håndterer dem.Det kan virke skræmmende i starten, men med øvelse og gode vaner kan det blive nemt og naturligt. Så for at hjælpe dig er her vores korte trin-for-trin-guide til isætning af kontaktlinser. Den er god til begyndere og kan måske endda også være en god påmindelse til kontaktlinseprof­fer!

Sådan sætter du kontaktlinser i

Du skal vide, at når du sætter linsen på, skal du røre ved selve øjeæblet, linsen sidder ikke fast af sig selv. Lad linsen klæbe let til dit øje, og dine øjenlåg vil gøre resten! Lad os nu se, hvordan man gør.

case for contact lenses icon

1. trin

Start med at forberede alle dine vigtigste ting i et veloplyst rum.Du skal bruge dine kontaktlinser, opløsning, spejl og et sted, hvor du kan vaske og tørre dine hænder med et friskt håndklæde.Husk at sætte dine linser i, før du lægger makeup.

wash hands icon

Trin 2

Vask altid dine hænder grundigt for at forhindre snavs og bakterier i at komme på linserne.Brug mild eller antibakteriel sæbe, undgå fugtgivende sæbe, lotion og oliebaserede produkter. Tør dine hænder med et håndklæde efter vask. Undgå at bruge papirhåndklæder, som kan efterlade fnug på dine hænder. Husk på, at det er bedre at hold neglene korte når du håndterer linserne, så du ikke ridser kontaktlinsen eller øjets hornhinde.

Finger and lens icon

Trin 3

Det næste skridt er at tage kontaktlinserne ud af kontaktlinseetuiet eller fra en frisk blisterpakning. Hvis du har forskellige recepter til hvert øje, er det en god idé at gøre det til en vane altid at sætte f.eks. den venstre linse i først, så du ikke blander dem sammen. Læg den første linse i håndfladen, fugt den med opløsningen, og gnid den forsigtigt med fingeren. Nogle mærker tilbyder "no-rub"-opløsninger, men de fleste kontaktlæger er enige om, at det altid er en god idé at gnubbe linserne forsigtigt for at få ekstra renseeffekt. Hvis du vil gøre håndteringen af dine linser lettere, tilbyder vi en række forskellige praktiske værktøjer for at gøre det lettere. Applikatorer og linsetænger kan gøre håndteringen af linser til en leg.

Lens right and wrong position

Trin 4

Placer kontaktlinsen på din pegefinger.Hvis linsen ligner en skål, er det fint. Men hvis kanterne peger udad, er din linse vendt på vrangen. Det kan være svært at se, men de fleste kontaktlinser har et lille omvendt mærke (bogstaver eller tal), så du nemt kan se, om linsen er omvendt eller ej..

Eye icon

Trin 5

Med linsen balanceret på pegefingeren skal du bruge langfingeren til at trække det nederste øjenlåg ned, mens du bruger den anden hånd til at trække det øverste øjenlåg opad.Jo mere du åbner øjenlåget, jo bedre vil kontaktlinsen sidde på hornhinden.Du kan ikke blinke, hvis du holder dine vipper korrekt.Nogle mennesker finder det nyttigt at se op for at undgå uønsket blinken. Det kan være en kamp i starten, men du vænner dig til det med øvelse!

Solution icon

Trin 6

Placer linsen på øjet, så snart du rører øjet, skal du langsomt fjerne fingeren og meget forsigtigt (langsomt) slippe først det nederste låg og derefter det øverste låg. Hold øjet lukket og blink ikke, rør let ved det lukkede øvre låg med fingeren og "kig" til siderne. På denne måde fjerner du de luftbobler, der har dannet sig under kontaktlinsen. Det giver linsen mulighed for at sætte sig på det rigtige sted på hornhinden. Hvis linsen irriterer øjet, eller du føler ubehag, skal du fjerne den og forsigtigt rense den med en opløsning, før du sætter den tilbage på øjet.

Sådan fjerner du kontaktlinser

Før du begynder, skal du vaske dine hænder, som du gjorde, før du satte dem i. Hvis du bruger makeup, skal du fjerne linserne, før du vasker dit ansigt. Du bør også forberede alt, hvad du skal bruge, i et rent, veloplyst rum. Sørg for, at du har dit kontaktlinseetui, opløsning, spejl og alle andre redskaber, du kan få brug for. Hvis du er ude at rejse, kan du finde alle disse ting i et praktisk kontakt linsesæt.

Eye drop and eye icon

Trin 1

Start med at smøre dine øjne med øjendråber eller øjenspray spray. Det kan hjælpe med at fugte linserne og gøre dem lettere at fjerne. En eller to dråber i hvert øje bør være tilstrækkeligt, og det kan gøre processen lettere og mere behagelig, især hvis du har kronisk tørre øjne eller synes, at de er mere tørre sidst på dagen.

Finger and contact lens icon

Trin 2

Hold øvre og nedre øjenlåg, som du ville gøre ved påsætning af kontaktlinser. Mens du ser lige frem, tager du fat om kontaktlinsen i siderne (fra næsen og det ydre hjørne) med pegefinger og tommelfinger og klemmer forsigtigt (som om du klemmer). Lad være med at skynde dig, og gør dette trin roligt og langsomt.

Solution and contact lenses icon

Trin 3

Klem forsigtigt på linsen med pegefingeren og tommelfingeren, og læg kontaktlinsen i etuiet med frisk kontaktlinsevæske. Etuiet skal fyldes med en ny opløsning, cirka halvvejs op i koppen. Opløsningen må ikke fortyndes med vand. Hvis den periode, hvor linserne kan bæres, allerede er gået, skal du smide dem væk. Glem ikke at holde linseetuiet rent, og udskift det med et nyt, hver gang du åbner en ny flaske med opløsning, eller mindst en gang om måneden.

Solution icon

Trin 4

Gentag nu processen med det andet øje med den samme hånd, trin for trin, som du gjorde det med det første øje. Tillykke - du har med succes fjernet og opbevaret dine kontaktlinser! Med øvelse og korrekt vedligeholdelse vil isætning og udtagning af dine kontaktlinser blive en hurtig og nem del af din daglige rutine.

Følg disse trin omhyggeligt for at opretholde optimal øjensundhed, komfort og synskvalitet. Dine øjne og dine linser vil takke dig.

Kommentarer

Har du et spørgsmål?