Kan jeg bære mine linser længere end anbefalet?

 Kan jeg bære mine kontaktlinser længere end foreskrevet?

Løft din hånd hvis du nogensinde har brugt dine linser længere end du burde? Uheldigvis, har de fleste gjort det fra tid til anden. Måske gør du det for at spare penge, det gør jo ikke noget, at man bruger dem lidt længere, vel? Måske har du månedslinser, men du bruger dem kun få gange om måneden? Det er sikkert okay at bruge dem efter de 30 dage, ik? Eller, måske mere reglen end undtagelsen, glemmer du bare at udskifte dine linser til tiden. Livet er hektisk, det forstår vi. Men det er vigtigt at være opmærksom på dine vaner og rutiner. Hvis du bruger dine linser længere end beregnet, kan det føre til ubehag, sløret syn, og i værste tilfælde infektion. Så lad os kigge på hvorfor det er et no-go og hvad risikoerne er.

Hvad sker der med linserne hvis du bruger dem længere end beregnet?

Endagslinser, 2-ugers linser og månedslinser er ikke designet til at bruges ud over den beregnede tidsperiode. Endagslinser er jævne og tynde, med en mindre kompleks pasning, så deres skrøbelige struktur er mindre holdbar. 2-ugerslinser er en smule tykkere, og månedslinser er lidt tykkere end det, så de ”overlever” i længst tid. Men lad det ikke få dig til at tro, at de holder for evigt.

Alle bløde kontaktlinser er designet til at lade en sund mængde ilt gennemtrænge linsen (iltgennemtrænge­lighed), så øjet holdes sundt. Men når linsen har overskredet den beregnede bæringstid, vil disse indbyggede luftkanaler begynde at blive nedbrudt. Kort sagt, når du bruger linsen forringes kvaliteten. Det betyder at pasform, resistens mod aflejringer og iltgennemtrænge­lighed alle bliver forringet. Og dette er mulige konsekvenser:

Linser med dårlig pasform

Du kender følelsen af et par friske, rene, nye kontaktlinser? Det er rigtigt, det er ikke blot en følelse. Det er fordi at nutidens kontaktlinser er designet så det føles som om du slet ikke har en linse direkte på øjet. Men når linsen bliver brugt længere end de er beregnet til, kan de blive forvrængede. Forvrængede kontaktlinser er ukomfortable at bære og kan hurtigt lede til irriterede, smertende øjne.

Revnede kontaktlinser

Kontaktlinser kan revne, selv under optimale forhold. Dog vil linser blive mere skrøbelige, jo ældre og mere brugte de er, så derfor vil de revne nemmere. Hvis linsen revner i din hånd, er det blot en lille ulejlighed for dig. Men hvis linsen revner i dit øje, har du et meget større problem. Du bør fjerne alle de stykker kontaktlinser som du kan, og besøge din øjenspecialist, for at fjerne eventuelle stykker, du ikke selv kan få ud.

Mangel på ilt

For at øjnene forbliver sunde, er det vigtigt at alle dele af øjet får nok ilt. Iltgennemtrænge­ligheden ved den individuelle linse bliver reduceret over tid og når den anbefalede bæringstid overskrides, vil de mikroskopiske strukturer i linsen, der transporterer ilt, blive nedbrudt og kan ikke levere den nødvendige mængde ilt. Dette resulterer i røde, irriterede øjne, en brændende fornemmelse og muligvis seriøse langvarige komplikationer.

Beskidte linser

Snavs og andre urenheder er beskrevet som aflejringer. Desværre begynder aflejringer at forekomme allerede efter man har fjernet linsen fra den sterile blister. Ordentlig rengøring (af 2-ugerslinser og månedslinser) er væsentligt, men der er ingen linsevæske, der kan fjerne 100% af aflejringerne. Når aflejringerne begynder at blive dannet i linsen, kan synet opleves sløret og ultimativt kan beskidte linser blive giftige for øjet og kan ende med infektioner.

Final thoughts

Mange kontaktlinsebærere ignorerer anbefalingerne der siger, at de ikke bør bruge linserne ud over den anbefalede bæringstid, enten bevidst eller ubevidst. Selvom konsekvenserne ved at bruge for gamle linser ikke kommer med det samme, er det vigtigt at huske, at du kan gøre langsigtet skade på dit syn. Opsummeret er her vores råd:

• Brug ikke dine kontaktlinser længere end foreskrevet. Udskift månedslinser efter en måned, 14-dages linser efter 14 dage og endagslinser hver dag!
• Brug ikke dine kontaktlinser i 24 timer i træk, eller mens du sover. Det er kun specifikke kontaktlinser der kan bruges som døgnlinse og kun i samråd med din optiker.
• Brug ikke kontaktlinser, der har overskredet holdbarhedsdatoen. For gamle linser møder ikke længere de kriterier der sættes for kvaliteten af linser, og bliver næsten altid smidt ud!

Det er simpelthen ikke risikoen værd at overskride den anbefalede bæringstid med et par timer, dage eller uger. Linser kan blive udskiftet, men det kan dine øjne ikke. Så pas på dine øjne og overhold den anbefalede bæringstid for linserne!

Kommentarer