Kontaktní čočky banner

Kan jeg bruge kontaktlinser længere end anbefalet?

Ræk hånden op, hvis du nogensinde har brugt dine linser lidt længere, end du burde? Desværre har de fleste af os gjort det fra tid til anden. Måske gør du det for at reducere omkostningerne. Når du er lidt presset inden lønningsdagen, hvad er så et par dage mere med de samme linser, ikke? Eller måske har du månedslinser, men du bruger dem kun et par gange om måneden. De kan vel sagtens bruges efter de første 30 dage, ikke? Eller også har du bare glemt at udskifte dine linser i tide. Vi forstår det godt. Livet er hektisk! Men det er vigtigt, at du er opmærksom på din tidsplan for brug af kontaktlinser og holder dig til den. Hvis du bruger dine linser for meget, kan det føre til ubehag, sløret syn og i værste fald infektion. Lad os tage et kig på, hvorfor det er et no-no, og hvad risikoen er.

Hvad sker der med linserne, hvis du bruger dem i længere tid?

Endagslinser, linser til hver anden uge og månedslinser er ikke designet til at holde længere end den angivne brugsperiode. Dagslinser er glatte og tynde med en mindre kompleks pasform, så deres skrøbelige struktur er mindre holdbar. Linser til hver anden uge er lidt tykkere, og månedslinser er normalt de tykkeste, så de "overlever" også i længst tid. Men lad det ikke overbevise dig om, at de er uovervindelige.
Alle bløde kontaktlinser er designet til at tillade en sund mængde ilt at passere igennem til hornhinden (iltgennemtrænge­lighed), men når linsen overskrider sin levetid, begynder de indbyggede veje, der tillader ilt at flyde, at nedbrydes. Kort sagt, når du bruger linserne længere, bliver de slidt. Det betyder, at pasformen, modstandsdygtig­heden over for aflejringer og iltgennemtrænge­ligheden bliver kompromitteret. Og dette er de mulige konsekvenser:

Dårligt tilpassede linser

Kender du følelsen af et par friske, rene kontaktlinser? Det er rigtigt... der er ikke nogen følelse! Det skyldes, at nutidens linser er designet til at føles næsten, som om du slet ikke har noget på. Men når linserne er blevet slidt efter den planlagte udskiftningsplan, kan de blive forvrængede. Forvrængede linser vil være ubehagelige at have på og kan hurtigt føre til irriterede og smertefulde øjne..

Revne i linserne

Linser kan revne, selv under de bedste omstændigheder. Men når de bliver ældre og mere skrøbelige, kan de lettere revne. Hvis en linse revner i hånden, er der tale om en lille ulempe. Men hvis en linse revner i øjet, står du over for et mere alvorligt problem. Du skal fjerne alle de stykker af linsen, du kan, og besøge din øjenlæge med det samme for sikkert at fjerne eventuelle genstridige stykker for at forhindre yderligere ubehag og infektion.

Mangel på ilt

For sunde øjne er det afgørende, at nethinden, hornhinden og andre dele får nok ilt. Iltgennemtrænge­ligheden i alle typer linser aftager konstant med tiden, og når den foreskrevne brugstid er overskredet, nedbrydes de mikroskopiske strukturer i linsen, der transporterer ilt, og kan ikke levere en tilstrækkelig forsyning. Det fører til røde, irriterede øjne, en brændende fornemmelse og muligvis alvorlige komplikationer på lang sigt..

Beskidte linser

Snavs og andre forurenende stoffer kaldes aflejringer. Desværre begynder aflejringer at dannes på dine linser, så snart de tages ud af deres sterile emballage. Korrekt rengøring (af linser hver anden uge og hver måned) er afgørende, men der findes ingen rengøringsopløsnin­g, der kan fjerne 100 % af aflejringerne. Når der begynder at danne sig aflejringer på linserne, kan dit syn blive uklart, og i sidste ende kan snavsede linser blive giftige og føre til ubehag og alvorlig infektion.

Final thoughts

Mange kontaktlinsebrugere ignorerer anbefalingen om ikke at bruge kontaktlinser i længere tid end den foreskrevne periode, enten med vilje eller ved et uheld. Selvom konsekvenserne af at bære ældre linser måske ikke påvirker dig med det samme, er det vigtigt at huske, at du kan gøre mere langsigtet skade på dit dyrebare syn. Kort sagt, vores råd og råd fra specialister er som følger:

  • Brug ikke dine kontaktlinser i længere tid end foreskrevet:ud­skift månedslinser efter en måned og dagslinser efter en dag!
  • Brug ikke dine kontaktlinser i 24 timer, eller mens du sover: kun specifikke linser tillader dette, og selv da er det kun tilladt i samråd med din optiker eller øjenlæge.
  • Brug ikke dine kontaktlinser efter udløbsdatoen: Udløbne linser lever ikke længere op til de nødvendige kvalitetsstandarder og er næsten altid forvrængede!

Det er simpelthen ikke risikoen værd at forlænge deres levetid med endnu et par timer, dage eller uger. Linser kan udskiftes, men ikke dine øjne.Så pas godt på dem, og respekter dine linsers brugstid!

Kommentarer (1)

Har du et spørgsmål?
Slli

Hej med jer. Denne viden om hvad der sker med overforbrug, eller månedslinser der kun bruges nogle gange, vælger at have dem i 3-4 måneder, fordi brugeren tæller 30 dage og ikke en måned. Har i noget litteratur på jeres viden? Jeg har ofte denne diskussion med folk, da jeg selv mener en måned er en måned. Jeg synes det kunne være fedt over for familie og venner at kunne dokumentere at det ikke bare er noget jeg mener, men noget der faktisk passer.

Svar info@alensa.dk

God dag! Du kan finde oplysninger om længere brug af objektiver her - https://www.alensa.dk/…befalet.html. Kort sagt anbefales det ikke at bruge linserne længere end den dato, der er angivet på pakken.