Sådan rengør og plejer du dine kontaktlinser

Hvis du bruger månedslinser eller 2-ugers linser, er det vigtigt at etablere en god kontaktlinse rengøringsrutine. Det er fristende at springe over hvor gærdet er lavest, men grundig pleje af kontaktlinser kan forebygge ubehag ved brug og eventuelle øjeninfektioner. Din optiker kan give dig specifikke instruktioner baseret på dine øjne og den type linser du bruger, men hvis du skal bruge en lille genopfriskning (og det gør vi alle en gang i mellem), er her vores tips til at hjælpe dig rengøre og pleje dine kontaktlinser.

Og hvis du er i tvivl om hvordan du håndterer dine linser, skal du være velkommen til at konsultere vores guide til at indsætte dine kontaktlinser og fjerne dine kontaktlinser.

Rengøring af kontaktlinser: dos and dont’s

Det kan godt virke indlysende, men her er vores top 5 over dos og dont’s som man skal huske, når man håndterer sine kontaktlinser.

DO

Vask dine hænder før du indsætter og fjerner kontaktlinser

Skyl og gnub dine linser med linsevæske før opbevaring

Altid brug et korrekt etui til opbevaring af linserne

Brug frisk linsevæske hver dag

Køb en linsevæske i rejsestørrelse når du skal ud og rejse

DON'T

Udsæt dine kontaktlinser for postevand... nogensinde

Rør ved spidsen af linsevæsken

Bruge spyt til at fugtiggøre dine linser

Indsætte dine linser efter du har lagt makeup

Overføre din linsevæske til en mindre beholder

Gnid dine linser med linsevæske er et vigtigt trin. Put linsen på din håndflade og gnid den forsigtigt med din finger. Dette formindsker ophobningen af affaldsstoffer, der kommer ved brug, drastisk. Der er mange ”NO RUB” kontaktlinsevæsker på markedet, der lover øjeblikkelig rengøring, men fordelene ved at gnide linserne er umiskendelige. Det er nemt at komme ind i en god vane, der gør dine linser rene og klare, og dine øjne holdes sunde.

Brug ikke hjemmeremedier når du rengør dine linser. Lad være med at rengøre linserne med eddike, alkohol, bagepulver eller andre midler. Brug kun væske, der er produceret til formålet at rense dine kontaktlinser. Ydermere, brug ikke dine linser længere end de er beregnet til eller ud over deres holdbarhedsdato, for at undgå ubehag eller potentielle seriøse sundhedskompli­kationer.

Kontaktlinsevæsker for øjenpleje

Placer dine kontaktlinser i frisk linsevæske

Kontaktlinsevæske er en integreret del af pleje af kontaktlinser, og nogen vil opleve at de finder et mærke eller en type væske, de tolererer bedre end andre. Hvis du oplever nogen form for ubehag når du indsætter eller bærer linser, kan dette måske afhjælpes ved at skifte til en anden linsevæske. Din optiker kan altid rådgive dig hvis du udvikler en mind allergi for din nuværende linsevæske.

Vær opmærksom på at ingen væske kan give en komplet rengøring eller komplet beskyttelse mod bakterielle infektioner. Hvis du mistænker at dine linser måske er forurenede, smid dem straks ud og kontakt din øjenlæge.

Universelle kontaktlinsevæsker

Universelle linsevæsker er den mest populære type linsevæske til at rengøre og opbevare linser. Disse væsker kan bruges til at rengøre, skylle, desinficere og opbevare alle typer bløde kontaktlinser. Normalvis indeholder linsevæske en form for vådgørende ingrediens, der fremmer fugtigheden, samt en række konserveringsmi­dler, der holder væsken steril samt forlænger holdbarheden. Mange af disse væsker er beskrevet som ”no-rub”, eller gnidningsfrie, linsevæsker, men de fleste optikere anbefaler stadigvæk at man inkluderer dette trin i sin rutine, så linserne rengøres bedst muligt.

Peroxid linsevæske

hydrogenperoxid kontaktlinsevæske kræver en smule mere arbejde, men tilbyder også en meget grundig desinfektion. Denne type linsevæske kræver et specielt etui, der indeholder en katalytisk disk. Når hydrogen peroxiden kommer i kontakt med den katalytiske disk, vil der starte en kemisk reaktion, og peroxiden vil til slut være omdannet til almindelig saltvandsopløsning når reaktionen løber til ende. Uden at blive neutraliseret, kan man opleve ubehag, smerte og irritation når man indsætter linsen i øjet, så det er vigtigt at lade reaktionen køre i mindst 6 timer. En fordel ved peroxid linsevæske er, at de er fuldstændig frie for konserveringsmi­dler, takket være den kemiske reaktion. Spørg din optiker om denne type væske er egnet til dig.

Opbevaring af kontaktlinser

Kontaktlinsetui til opbevaring af dine kontaktlinser

Et rent, friskt kontaktlinseetui er en essentiel del af din rutine. Etuiet bør udskiftes mindst hver tredje måned og det er en god ide at skylle det og rengøre ydersiden regelmæssigt. Brug frisk linsevæske hver dag og aldrig ”spæd væsken op” fra dagen før , vil hjælpe dig med at holde indersiden ren. Alensa tilbyder et bredt udvalg af kontaktlinseetuier and Kontaktlinse sæt der indeholder alt du har behov for til at holde linserne rene mens du er på farten.