Sådan forstår du din recept på kontaktlinser

Leder du efter kontaktlinser online? Fedt! Du er på rette vej til at spare både tid og penge. Men først bliver du nødt at vide hvilke linser der passer til dig og Hvordan du læser din recept på linser. Når du starter med kontaktlinser og efter du er blevet undersøgt, vil din optiker foreslå et mærke og en type linser til dig, baseret på dine karakteristika og dine specifikke synsproblemer. Ikke nok med der er forskel på endags- 2-ugers- og månedslinser, er der også forskel på de mærker der producerer linserne, og de vil føles forskelligt fra person til person, så det er vigtigt at følge din optikers anbefalinger. Glem ikke at du også skal have undersøgt dine øjne til brug af farvede kontaktlinser, også selv om du ikke skal bruge dem til synskorrektion. Og at din recept til briller IKKE er det samme til en recept til linser, men mere om det senere. Lad os nu kigge på alle de tal og forkortelser, der befinder sig på din recept.

Overblik over parametrene

Din recept på linser indeholder tre basale komponenter: dine parametre, anbefalede mærke(r) af linser og eventuelle specielle instruktioner. For at gøre dette nemmere for dig, har vi skabt en guide til parametre og forkortelser på recepten..

Forkortelse Forklaring
OD / R Oculus Dexter indikerer parametrene for højre øje
OS / L Oculus Sinister indikerer parametrene for venstre øje
OU Oculus Uterque indikerer når parametrene er identiske på begge øjne
SP(H), PWR or D Sfære, styrke eller dioptre indikerer værdien for nærsynethed eller langsynethed (+ eller -)
CYL or CP Cylinderværdien indikerer bygningsfejl og beskriver den vertikale kurve på dit øje
X, AX, AXE Aksen indikerer vinklen og retningen på cylinderværdien
ADD Add værdien indikerer den ekstra styrke der er i multifocale linser
BC Basiskurven indikerer krumningen, hvilket er vigtigt ift. komfort ved bæring
DIA Diameteren beskriver bredden på linsen
PL Plano indikerer farvede linser uden styrke
EXP Udløbsdato beskriver hvornår linsen er udløbet

Denne tabel vil hjælpe dig med at bruge de rigtige parametre fra din recept som du har fået fra din optiker. Selvom den giver mange svar, kan du stadig have spørgsmål. Nedenfor har vi besvaret nogle af vores kunders mest spurgte spørgsmål.

Højre eller venstre øje?

Din optiker kan markere det med et simpelt ”L” eller ”R”, forkortelse for left og right, der betyder venstre og højre. Vedkommende kan også markere det med Oculus Dexter (højre) eller Oculus Sinister (venstre). Hvis du skal bruge forskellige styrker for dine øjne, skal du trykke på ”vis sekundære attributter” når du placerer din ordre på vores hjemmeside. Når du placerer din ordre er der ikke nogen forskel mellem højre og venstre øje, så tænk på dem som Øje 1 og Øje 2. hvis du har samme styrke til begge øjne, behøver du ikke at vælge sekundære attributter. Bare indsæt dine parametre en gang, og vælg det antal bokse du skal bruge.

Vælg dine attributter til dit andet øje hos Alensa

Plus eller minus?

Er du nærsynet, eller kan du ikke se ting der er langt væk? Så skal du have en minus-styrke. Langsynet, eller har du svært ved at se ting tæt på? Så skal du have plus-styrke. De førnævnte værdi kan beskrives som ”D”, der betyder dioptre, ”PWR”, der betyder styrke eller ”SPH” der betyder sfære. Vær opmærksom når du vælger din styrke, da en lille fejl kan skabe en stor forskel for din synskorrektion. Hvis du har kommet til at bestille den forkerte styrke, kan du altid returnere dine uåbnede pakker i overensstemmelse med vores Bytte- og returpolitik.

Kan jeg bruge min recept på briller til kontaktlinser?

NEJ. Parametrene fra briller og kontaktlinser er meget forskellige, grundet de forskellige placeringer for linsen i forhold til øjet. Briller sidder et par centimeter foran øjet mens kontaktlinser sidder direkte på hornhinden. Din brillerecept indeholder heller ikke den nødvendige information omkring den rigtige basiskurve og diameter på linsen.

Hvordan vælger jeg cylinder- og akseværdien for toriske linser?

Cylinder- og Akseværdien er to mål, der er nødvendige for at udbedre bygningsfejl. Cylinderværdien er en ekstra korrektion der angiver graden af bygningsfejl, og har en minus-værdi, der springer 0,25 i værdi. Akseværdien er beskrevet i grader mellem 0° og 180°. Vi råder dig til at kontakte din optiker, hvis du har nogen tvivl angående disse to parametre.

Hvad betyder ADD styrke?

Hvis du lider af gammelmandsyn og har brug for multifokale linser, også kaldet flerstyrkelinser, vil din recept måske indeholde en ADD-værdi, der hjælper med nærsynet. ADD-værdi rangerer fra +0.50 til +3.00. Nogen mærker af linser tilbyder ADD-værdi i low, medium eller high. __ linser har desuden et skel mellem det dominante og ikke-dominante øje, så hvis du har nogen spørgsmål angående din ADD-værdi, kontakt din optiker.

Er basiskurve og diameter vigtige når man vælger kontaktlinser?

Basiskurven beskriver bøjningsgraden af kontaktlinsen, eller hvor tæt den ligger på øjet. En lavere BC, f.eks. 8.40, betyder linsen er mere kurvet og sidder tættere på øjet. En højere BC betyder en fladere linse. Diameteren beskriver bredden af linsen og måles i millimeter, for det meste mellem 13 og 15 mm. En lille forskel (0.1 eller 0.2 mm) vil sandsynligvis ikke mærkes på synet eller komforten. Men hvis du prøver en linse, der har en markant anderledes BC eller DIA vil det nogen gange give ubehag og synsforstyrrelser, så det er vigtigt at overholde anbefalingerne på recepten.

Jeg har mistet min recept på papir. Hvor kan jeg finde denne information?

Hos Alensa kan du købe kontaktlinser uden recept. Hvis det er under et år siden din sidste øjenundersøgelse, og du ikke har oplevet ændringer i kvaliteten af dit syn, kan du altid finde de nødvendige informationer på din nuværende pakke med kontaktlinser. Vi har gjort det nemmere for dig her:

Find ud af hvordan du kan se dine parametre på din æske med kontaktlinser

Husk at du bør forny din recept mindst en gang om året. Selv hvis du ikke har oplevet nogen ændringer i dit syn, er det vigtigt at blive undersøgt af din optiker.

Kan jeg bestille prøvelinser?

Vær opmærksom på, at vi ikke er autoriserede til at udbyde prøvelinser. Kun din optiker kender til detaljerne omkring dit syn, og kan baseret på det, tilbyde dig prøvelinser. Selv om de ikke anses for at være prøvelinser, kan vi tilbyde Pengene-tilbage-garanti på vores TopVue kontaktlinser. Hvis de ikke passer dig, kan du sende dem tilbage.

Kommentarer (3)

Har du et spørgsmål?
Jens

jeg er begyldt at se dobbelt når jeg læser med mine multifukale linser (PWR + 2,25 med, add + 2,00) Jeg bruger + 4.00 i læsebrille og + 2,50 i alm. brille. Hvilken styrke bør jeg vælge til mine multifukale linser?

Svar info@alensa.dk

Hej Jens, Vi beklager, uden at undersøge dine øjne, kan vi desværre ikke sige, hvilke parametre du har brug for. Venligst undersøg det med din professionelle optiker, tak.

Veronica Gritti

Good morning, I'm looking for some monthly contact lenses (diopters -4,00). Do you have any? Thanks and have a nice day

Svar info@alensa.dk

You can chose from a variety of monthlies her: https://www.alensa.dk/…riske-linser Remember to consult with your optician before you commit to any of our lenses.

Maysoon

Hej. Jeg har abonnement på linser hos Louis Nielsen, men vil fremover gerne bestille fra jer, da jeg sparer en del. De linser jeg bruger nu, er endagslinser med BC: 8.6 og DIA: 14.1. Hvilke kan i anbefale?😊 Hilsen Maysoon

Svar info@alensa.dk

Jeg vil spørge dig om at sende os billede af dine linser på info@alensa.dk og vi skal rådgiver dig, hvilke linser de svarer til i vores katalog. Mange danske optikere bruge sine egne navne på linserne, derfor er det vigtigt at man kan se parametre og materiale de er lavet af. Tak.