Opstart af kontaktlinser – få en recept

besøg en optiker

Overvejer du at gøre kontaktlinser til en del af din hverdag. Der er meget at tænke over, så lad os starte. Kontaktlinser tilbyder en række fordele til den aktive livsstil and de er nu mere komfortable og prisvenlige end nogensinde. Sportsfolk og andre bærere af briller elsker friheden og fleksibiliteten som kontaktlinser tilbyder. Eller måske foretrækker du bare dit eget udseende uden brillestellet. .

Før du kan begynde at bruge kontaktlinser, skal du have undersøgt dine øjne og prøve nogle testlinser hos en optiker. Hvis du aldrig har brugt linser før kan processen godt virke skræmmende, men det er helt simpelt og smertefrit. Her er et hint om hvad du kan forvente:

  • Undersøgelse og måling af dit øje
  • En anbefaling vedrørende om kontaktlinser er det rigtige for dig, baseret på dine mål, medicinalhistorie og livsstil
  • Optikeren vil indsætte den valgte linse i dit øje og vurdere hvordan den passer, samt hvordan den føles i dit øje
  • Mens du er hos optikeren, vil du vente 30 min, mens linsen stabiliseres i dit øje
An optometrist performing an eye exam when starting with lenses

Livsstil overvejelser

Under din samtale med optikeren, er der nogle faktorer I bør diskutere. Din optiker vil spørge dig om din medicinalhistorie, inklusiv eventuelle lægemidler du indtager eller kroniske tilstande. I bør også diskutere din livsstil, da dette kan have betydning for hvilken linse vil være ideel for dig.

  • Er du en aktiv atlet?
  • Bruger du meget tid udendørs?
  • Do you work on a computer for many hours a day or travel frequently?
  • Er du bekymret for prisen?

Svaret på disse spørgsmål kan hjælpe din optiker vurdere hvilken linse er bedst for dig. Måske er du en god kandidat kontinuerligt brug (døgnlinser) eller endagslinser. Svaret på disse spørgsmål kan hjælpe din optiker vurdere hvilken linse er bedst for dig. Måske er du en god kandidat kontinuerligt brug (døgnlinser), 2-ugers linser eller månedslinser. Eller måske har du brug for specielle toriske linser for at korrigere bygningsfejl eller måske endda multifokale linser. Dette vil du finde ud af under denne undersøgelse.

At vænne sig til sine linser

Efter den første tilpasning, og hvis du er komfortable med de valgte linser, vil din optiker evaluere hvordan linserne sidder på dig, og udføre en synstest. Du vil nok også få noget træning i at tage dine linser ind og ud af øjet mens de kigger på. Til sidst vil optikeren forklare pleje af kontaktlinser og lave en opfølgende tid, hvor der vurderes hvordan linserne passer dig. Inden din nye tid vil du have mulighed for at prøve hvordan de føles hjemme. Hvis du har nogen problemer eller spørgsmål, kontakt din optiker for yderligere råd. Du kan også kigge på vores guides om indsættelse af kontaktlinser og at fjerne dine kontaktlinser.

Prøvelinser

 Prøvelinser fra en optiker

Det er kun din optiker, der kan tilbyde dig prøvelinser, da det er vigtigt med den rigtige undersøgelse og evaluering, når man vælger de rigtige linser. Det tager måske et par besøg og et par forsøg, før man kan få det mærke, der passer dig bedst. Men når du og din optiker er blevet enige om et mærke og type linse, kan du sagtens bestille de samme linser online fra udbydere som Alensa, uden at give en kope af din recept. husk at du bør stadig besøge din optiker for at tjekke dine øjne og opdatere din recept mindst en gang om året!

Recept på linser vs. briller

Det er vigtigt at notere, at der er forskel på recepten på briller og kontaktlinser. Kontaktlinser kræver andre parametre end briller, da de sidder direkte på hornhinden. Så hvis du vil skifte fra briller til kontaktlinser, er en undersøgelse hos optikeren meget vigtig.

Hvad med farvede kontaktlinser?

Hvis du er interesseret i at bruge farvede kontaktlinser uden styrke af kosmetiske årsager, for eksempel i forhold til udklædning til halloween, er det stadig en god ide at snakke med din optiker først, især hvis du aldrig har brugt linser før, har sensitive øjne eller lider af meget tørre øjne. En grundig øjenundersøgelse er også nødvendig når du bruger farvede linser med styrke til synskorrektion. Husk også at læse vores guide til farvede linser for at lære mere om hvilke linser vil passe dig bedst.