Hydrogenperoxid linsevæsker og hvordan du bruger dem sikkert

Hydrogenperoxid er en af de mest effektive metoder til at rense dine kontaktlinser. Dog er det nødvendigt ar følge en bestemt fremgangsmåde, der varierer meget fra den måde man bruger universel linsevæske. Dette skyldes at disse linser indeholder hydrogenperoxid, hvilket skal håndteres med større forsigtighed inden det er blevet stabiliseret via en kemisk reaktion. Takket være denne nødvendige kemiske reaktion vil hydrogenperoxid linsevæsker fjerne næsten alle aflejringer. Peroxid linsevæsker giver en meget dybere rengøring end universelle linsevæsker. Under denne rengøringsproces vil peroxiden nedbryde proteiner samt fjerne bakterier og andre aflejringer. På grund af denne naturlige kemiske reaktion, som ender med at neutralisere peroxiden, er denne type linsevæsker fuldstændig fri for konserveringsmidler og allergener.

Det er meget vigtigt at man lader neutraliserin­gsprocessen løbe til ende. To-trins linsevæske bruger to forskellige komponenter til at neutralisere peroxiden. De mest almindelige enkelttrins linsevæske bruger et specielt etui der indeholder en katalytisk disk. Den katalytiske disk er den vigtigste del af etuiet. Sørg for at du aldrig bruger et etui designet til universelle linsevæsker . Rengøringsprocessen tager omkring 6 timer, dog kan tiden godt variere mellem forskellige producenter. Når reaktionen er kørt færdig, vil du ikke kunne se flere bobler i etuiet. Først der er det sikkert at bruge dine linser igen. Indsæt aldrig hydrogenperoxid linsevæske direkte i øjet .

Følgende regler bør altid følges når du bruger peroxid linsevæske

  • Peroxid linsevæske bør aldrig komme direkte i kontakt med øjet. Dette kan resultere i brandsår på hornhinden. Dette vil hele over tid, men du bør aldrig udsætte din hornhinde for det under nogen omstændigheder.
  • Altid brug det specielle etui der indeholder den katalytiske disk. Denne metaldisk er for det meste af platin og sikrer at den kemiske reaktion finder sted.
  • Fyld ikke for meget eller for lidt væske i etuiet. Sørg for at dine kontaktlinser er dækket af væsken men undgå risiko for at overfylde etuiet og spilde væsken. De fleste etuier har en linje man skal fylde op til.
  • Du må ikke ryste og flytte rundt på etuiet. Lad etuiet stå et sted mens desinfektionen og neutraliseringen er sket.
  • Tag ikke kontaktlinserne ud af etuiet før neutraliseringen er kørt færdig, hvilket for det meste tager omkring 6 timer.
  • Etuiet bør udskiftes efter længere tids brug. Den katalytiske disk mister effekten efter omkring 3 måneders brug.

En trin-for-trin guide til at bruge peroxid linsevæske

Vask dine hænder

Vask og tør dine hænder grundigt.

Tjek disken

Tjek om etuiet indeholder den specielle katalytiske disk.

 Indsæt linserne i kurven

Indsæt linserne i kurven, som tit sidder fast på etuiet låg. Ofte er hver side af kurven markeret med et L eller R, som man kan kende forskel på venstre og højre kontaktlinse.

 Skyl kurven

Luk kurven og giv linserne et hurtigt skyl med peroxid linsevæske over din håndvask.

 Fyld op til linjen

Fyld etuiet op til det indikerede linje og indsæt kurven med det samme. Luk etuiet ved at skrue låget tæt på.

 Lad stå i 6 timer eller mere

Pil ikke mere ved etuiet og lad det stå. Hvis væsken begynder at boble er alting som det skal være. Denne proces vil tage omkring 6 timer.

 Vask dine hænder igen

Rør ikke ved dine linser hvis der er rester af peroxid på dine fingre. Sørg for at vaske dine hænder grundigt igen.

 Væsken er neutraliseret efter boblerne forsvinder

Væsken er neutraliseret efter boblerne forsvinder.

Pour out the neutralized solution

Efter neutraliseringen er afsluttet kan du hælde den neutraliserede og harmløse væske ud, og lade etuiet stå og tørre.

 Aldrig skyl med peroxid

Hvis du virkelig gerne vil skylle dine linser igen inden du indsætter dem, skal du bruge en universel linsevæske eller saltvandsopløsning. Brug aldrig peroxid linsevæske på dine linser før du indsætter dem!

Kommentarer

Har du et spørgsmål?