Ofte Stillede Spørgsmål

Kontaktlinser: Ofte Stillede Spørgsmål

Hvor gammel skal jeg være før jeg kan bruge kontaktlinser?

Der er ingen aldersgrænse for hvordan du kan bruge kontaktlinser. Vi anbefaler naturligvis at du taler med en øjenspecialist før du begynder at bruge kontaktlinser for første gang. Kontaktlinser bruges af både børn og den ældre befolkning. Du skal blot vide hvordan du sætter kontaktlinserne i og tager dem ud igen. En god hygiejne og ordentlig pleje af dine kontaktlinser er også vigtigt.

Er der nogen forskel mellem den højre og den venstre kontaktlinse?

Der er ikke nogen forskel mellem den højre og den venstre linse. Du kan købe én pakke kontaktlinser og bruge dem på begge øjne så længe de har samme parametre.

Jeg kender allerede min brillestyrke. Kan jeg bruge den samme styrke til mine kontaktlinser?

Brillestyrken vil i de fleste tilfælde være forskellig fra kontaktlinses­tyrken – specielt ved høj styrke. Kontaktlinser er tættere på øjet end briller, hvilket fører til en ændring i styrken.
Du har også brug for at kende endnu en vigtig parameter når du bruger kontaktlinser – hornhindens basiskurve. Linsens basiskurve skal være den samme som basiskurven på din hornhinde. En øjespecialist (f.eks. en optiker) vil kunne fastslå dine kurve parametre og hvilken styrke der er bedst for dig. 

Kan farvede kontaktlinser påvirke dit farvesyn?

Menneskets øje ser verden gennem den sorte pupil i øjets center. Farvede kontaktlinser er klare i centeret og du vil derfor kunne se helt normalt. Der vil dog være en mulighed for at dit syn vil blive påvirket en smule, i situationer med dårlige lysforhold når dine pupiller udvider sig. Den klare del af de farvede linser er lavet på en måde så de passer langt de fleste brugere

Kan kontaktlinser falder ud af øjnene?

Hvis du har valgt de rette linser (basiskurve) og indsat og udtaget kontaktlinserne korrekt, bør de ikke kunne falde ud. I sjældne tilfælde hvor linsen vil glide fra sin position, vil den blive i dit øje indtil du sætter den på plads igen. 

Hvordan plejer jeg mine kontaktlinser?

Kontaktlinsepleje er meget let og kræver ikke en stor indsats. Pleje af moderne genanvendelige kontaktlinser kræver bare én slags linsevæske til rensning, skylning og opbevaring.

Før linsen opbevares i væsken, anbefales det, at gnide linsen forsigtigt med fingerspidsen for at fjerne aflejringer. Endagslinser (alle slags) kræver ingen form for rensning, da de bare smides ud efter brug.

Hvor mange dage holder én pakke med kontaktlinser?

Antallet af linser i en pakke indikerer ikke antallet af par. Hvis du har den samme recept på begge øjne vil en pakke holde som følger: 
  • en pakke med 30 endagslinser vil holde i 15 dage
  • en pakke med 6 måneders kontaktlinser vil holde 3 måneder 

Allergi og kontaktlinser: Er det et problem?

Sæsonbetinget allergi vil ikke forhindre dig i at bruge kontaktlinser forudsat, at du plejer dine kontaktlinser ordentligt.
  • Reducer bæretiden.
  • Tag kontakt til en kontaktlinse specialist for at lære mere om, hvilken linsevæske er bedst for dig i den periode hvor din allergi er værst.
  • I perioden hvor din allergi er værst anbefaler vi at du prøver endagslinser. Flere studier har bekræftet, at allergi kan håndteres bedre ved brug af endagslinser. i>

Kan jeg svømme med mine kontaktlinser på?

Nej, det kan skade dine øjne. Det gælder for søer, havet, swimmingpools, badekar og endda brusere. Kontaktlinser bør ikke engang røre postevand. Vandet kan indeholde mange bakterier og kemikalier, som kan forårsage alvorlige øjeninfektioner. Salt i havvand kan medføre at linserne klæber sig til hornhinden. Desuden kan vandet vaske linsen ud af øjet. Læs mere her: http://goo.gl/0ggWUM 

Er det sikkert at købe kontaktlinser over nettet?

På alle områder kan du risikere at handle med en upålidelig virksomhed og det gælder også inden for kontaktlinsebran­chen. Du kan risikere at modtage produkter som ikke er tilladte i dit land, produkter med meget kort holdbarhed og leveringen kan komme til at tage meget længere tid end lovet. Det er derfor anbefalet at vælge en stabil og velkendt internet-butik når du køber kontaktlinser. Det er tilstrækkeligt at se på udbyderens hjemmeside, for du vil hurtigt kunne se om sælgeren er pålidelig eller ej.

Skal jeg bruge øjendråber før eller efter jeg tager kontaktlinserne på?

Øjendråberne er ikke kun til kontaktlinse brugere. Du kan også bruge dem når du ikke har kontaktlinser på. Det skyldes, at øjendråber er „kunstige tårer“ som fugter, smører og beskytter øjnene.

Det anbefales at kontaktlinse brugere anvender højviskose øjendråber før kontaktlinserne indsættes, for at dråberne kan sprede sig til hele øjet. Ikke-viskose øjendråber kan anvendes efter indsættelse af kontaktlinser og de virker lige så godt. 

Flere artikler om kontaktlinser

VISA VISA Electron Master Card Maestro PayPal DHL GLS
Top